Terug naar Diversen-pagina
              Peter's vakanties


Onze verstandelijk gehandicapte zoon Peter (geboren in 1967 en wonend in een GVT) gaat nog steeds graag met ons op vakantie. Van elke vakantie wordt voor hem een verslag gemaakt. Vroeger deed mijn vrouw Leni dit door een dagboek bij te houden, waarin tussen de tekst ruimte voor gemaakte foto's vrijgehouden werd. Na thuiskomst werden deze foto's via een één-uurs service afgedrukt, waarna ze direkt ingeplakt werden. Want het dagboek moest mee naar zijn huis, zijn werk, etc., waar eenieder dat uiteraard moest bekijken.
Met de komst van de digitale camera werd het maken van het vakantieverslag iets eenvoudiger. Printer, papier en schaar gingen mee in de caravan. Als we gingen vliegen en niet de printer maar wel de laptop meekon, werd in Word'97 een korte tekst onder elke digitale foto gezet. Thuisgekomen werd dan alles snel op de printer afgedrukt, zodat Peter het mee kon nemen naar zijn huis.
Tegenwoordig doen we het wat anders, want Peter heeft zijn eigen laptop. Hij heeft een zeer beperkt gezichtsvermogen, maar kan toch heel aardig met een tekstverwerker (grote letters!) overweg. Leni schrijft elke dag met de hand een kort verslagje van die dag in duidelijke letters. Dat typt hij 's avonds over in zijn laptop en vult het soms zelf ook aan. Ik haal er daarna met hem de typefoutjes uit en zet er dan wat foto's tussen. Thuisgekomen wordt het geheel dan (met zijn 20-punts letter) op A4-formaat afgedrukt, met dit als resultaat:: 2006-Andalusie.pdf (2,5 MB).
De A4-velletjes werden in plastic hoesjes geschoven en in een mapje of ringband bewaard, maar dat bleek toch niet erg praktisch te zijn. Daarom zet ik nu zijn typewerk over naar A5-formaat met een 14-punts letter in Word-2000 en druk ik "2 pagina's per vel" liggend en dubbelzijdig af op A4-papier. Het totale aantal pagina's moet dus door 4 deelbaar zijn. Hiervan maak ik dan een leuk A5-boekje met een gekleurde hardere kaft; totaal ruim twee uurtjes werk.
Pas in Adobe Reader met de "Fit Page" knop de hoogte aan, als u onderstaande pdf-bestanden goed wilt bekijken:
    -   2006-Denemarken.pdf (6,0 MB).
    -   2007-Toscane.pdf (2,6 MB).
    -   2007-Normandie.pdf (3,8 MB).
    -   2008-BelgieNormandie.pdf (5,2 MB).
    -   2009-NoordNederland.pdf (9,8 MB).
    -   2010-ZuidOostNederland.pdf (3,3 MB).
    -   2011-Schotland.pdf (2,2 MB).
    -   2012-RondjeIJsselmeer.pdf (1,7 MB).
    -   2013-NoordOverijssel.pdf (1,8 MB).
Het geheel ziet er nu zeer verzorgd uit en Peter is apetrots op het door hem zelf getypte verslag. Wij ook, want we krijgen steeds heel enthousiaste reakties. Zijn begeleid(st)ers weten zo ook direkt wat hij gedaan heeft in zijn vakantie en kunnen daar eenvoudig op inspelen.
Mogelijk is dit een aanrader voor andere ouders in een soortgelijke situatie! Voor een korte beschrijving van de afdrukprocedure, zie A5-Boekje.pdf.

Terug naar Diversen-pagina