Terug naar Hobby-pagina                  Schaalmodel
        voormalig ouderlijk huis
              in Lierderholthuis


In het voorjaar van 1966 zijn het woonhuis en de timmerwerkplaats met berging van mijn ouders door een electrische kortsluiting bijna geheel afgebrand, zie bijgaand krantenartikeltje uit die tijd in het Overijssels Dagblad. Niet zo erg verwonderlijk eigenlijk, want "doorgeslagen stoppen" werden vaak met spijkers, koper- of ijzerdraad "gerepareerd".

Een nood-onderdak voor het grote gezin (toen nog 5 jongens en 6 meisjes thuis wonend) werd gevonden door twee grote bouwketen in het er naast gelegen weiland van boer Nijhof te plaatsen. In de eerste keet kwamen de woonkamer/keuken en de ouder-slaapkamer. De andere keet werd in tweeën verdeeld, de ene helft was slaapkamer-jongens en de andere helft slaapkamer-meisjes.
Mijn ouders, broers en zussen zaten echter niet bij de pakken neer. Voortvarend werd met de sloop van de ruïne en met de plannen voor de nieuwbouw begonnen. De fundering kwam nog in de zomer gereed. Op de avond voor Kerstmis werd de laatste vloerbedekking in de nieuwe woning gelegd en kon deze betrokken worden. Een half jaar later stond ook de nieuwe en nu veel grotere werkplaats er. Achteraf gezien, een hele prestatie van dat gezin!

Veel tastbare herinneringen aan het oude huis zijn er niet meer; immers alles was verbrand! Ik was de enige die toen al "de deur uit was", dus alleen ik had nog wat foto’s. Daaronder waren ook twee luchtfoto’s, die ik als legerluchtwaarnemer in militaire dienst net voor de brand genomen had. Maar na "40 jaar schoenendoos" was de kwaliteit van deze oude polaroid foto's wel heel sterk verminderd.
De oorspronkelijke bouwtekening van mijn vader uit 1939 bestond nog, maar het woongedeelte was daarna echter behoorlijk veranderd. In 1945 moest het woonhuis deels opnieuw opgebouwd worden, omdat de Duitsers de brug over de Oude Wetering vlak voor de woning opgeblazen hadden. Ze wilden hiermee tevergeefs de doortocht van de Canadese bevrijders verhinderen. Daarnaast kregen mijn ouders steeds meer kinderen (in totaal 14), zodat er flink aangebouwd moest worden. Ook werd later nog een houtloods aan de bestaande berging toegevoegd.

Door het kombineren van al deze gegevens konden echter toch betrouwbare tekeningen van de gebouwen, net voor de brand in 1966, gereconstrueerd worden. Voor geinteresseerden: bij het afdrukken op 70% van hun grootte, leveren de onderstaande drie jpg-bestanden deze tekeningen met een schaal van 1:144 op.

                                                       

Momenteel ben ik (als we met de caravan weg zijn) in een gematigd tempo bezig om een gedetailleerd 1:144 schaalmodel van het perceel E271b - "Lierderholthuisweg 7, Heino" (nu huisnummer 31) - te maken. Schaal 1:144, want dit wordt een 1:12 schaalmodel in de 1:12 schaalmodellen vitrines van mijn vrouw Leni. Populair gezegd wordt dit dus een poppenhuis in een poppenhuis.
Onderstaande foto's geven een indruk van enige resultaten gedurende de beginfase van deze - slechts drie wasknijpers lange - modelbouw.

     

Als mijn handen hiervoor niet te groot zijn, wordt het geheel misschien nog gecomplementeerd met verlichting, meubilair en figuurtjes.

Terug naar Hobby-pagina